![](/media/lib/261/n-dziobak-f229fca7cd45c1374fe681eaca533c74.jpg)
Jad dziobaka pomoże w leczeniu cukrzycy?
30 listopada 2016, 06:01Będące stekowcami dziobak i kolczatka wytwarzają zmodyfikowany glukagonopodobny peptyd 1 (ang. glucagon-like peptide-1, GLP-1), który nie rozkłada się tak szybko jak u ludzi.
![](/media/lib/253/n-pszczola-na-jabloni-083011ce1157d9198bd0069f872c6e08.jpg)
Wyginięcie zapylaczy grozi poważnymi konsekwencjami
29 listopada 2016, 13:49Poziom życia całej ludzkości może gwałtownie się obniżyć, jeśli nie powstrzymamy wymierania owadów zapylających. Naukowcy z University of Reading stwierdzili bowiem, że od owadów tych zależy 1,4 miliarda miejsc pracy i 3/4 produkcji roślin uprawnych. Światowe źródła żywności oraz miejsca pracy mogą zniknąć, jeśli nie podejmiemy natychmiastowych globalnych działań na rzecz powstrzymania spadku liczby owadów zapylających - napisali naukowcy.
![](/media/lib/261/n-fukushima-472db2e40509f51e50e11b8f3fd1df52.jpg)
Rosną koszty likwidacji skutków katastrofy w Fukushimie
29 listopada 2016, 12:54Zdaniem japońskiego rządu koszty związane z likwidacją skutków katastrofy w Fukushimie wyniosą niemal dwukrotnie więcej niż początkowo szacowano. Z informacji zdobytych przez serwis Nikkei wynika, że obecnie koszty te szacuje się na 176 miliardów dolarów i spodziewany jest ich dalszy wzrost.
![](/media/lib/114/n-rafa-7b92cc573e96e2a01bc76a40974eeb4e.jpg)
Największy epizod bielenia Wielkiej Rafy
29 listopada 2016, 11:45ARC Centre of Excellence for Coral Reef Studies potwierdziło, że w tym roku doszło do najpotężniejszego obumierania koralowców z Wielkiej Rafy Koralowej w historii.
![](/media/lib/261/n-autorzy-badania-50c166eda4565671fd39881cc0b8c4c5.jpg)
Funkcjonowanie układu przedsionkowego pogarsza się od 40. r.ż.
29 listopada 2016, 10:55Powyżej 40. r.ż. progi reakcji układu przedsionkowego, który odpowiada za czucie głębokie, równowagę i dotyk, zaczynają się podwajać co 10 lat.
![](/media/lib/261/n-skamieniale-pokrywy-f00af600ddaceb3ef8b7483cc3f7f7e2.jpg)
Pierwszy antarktyczny chrząszcz z rodziny biegaczowatych
29 listopada 2016, 06:44Amerykańscy naukowcy odkryli na Lodowcu Beardmore'a (85°S) skamieniałe pokrywy pierwszego znanego antarktycznego reprezentanta rodziny biegaczowatych. Należały one do dwóch osobników.
![](/media/lib/261/n-shigella-flexneri-d2cce0eb670d96c19ae17a8248e06129.jpg)
Drapieżne bakterie biczem na superpatogeny?
28 listopada 2016, 12:31Naukowcy uważają, że do walki z lekoopornymi bakteriami można wykorzystać żywy antybiotyk - drapieżne bakterie Bdellovibrio bacteriovorus.
![](/media/lib/146/n-testy-oriona-869478467fd8e2a679dc8bf725934026.jpg)
NASA pracuje nad żywnością dla załóg Oriona
28 listopada 2016, 12:10Astronauci, którzy na pokładzie pojazdu Orion będą odbywali wielotygodniowe misje w przestrzeni kosmicznej, muszą coś jeść. Nie będą oni mieli takich luksusów jak ich koledzy z Międzynarodowej Stacji Kosmicznej mogący komponować swoje posiłki z około 200 różnych dań. Na Orionie jest niewiele miejsca, a w czasie trwania misji do pojazdu nie będą docierały misje zaopatrzeniowe. Dlatego też eksperci z NASA intensywnie pracują nad posiłkami dla załóg Oriona.
![](/media/lib/184/n-larsen_ice_shelf_in_antarctica-2a9f1464c7748da86a1ac3c3c33dc022.jpg)
Odkrycie dzięki zapiskom w dziennikach podkładowych
28 listopada 2016, 10:33Dzienniki okrętowe z czasów początków eksploracji Antarktyki (tzw. Heroiczy Okres Eksploracji Antarktyki 1897-1917) potwierdzają, że antarktyczny lód morski jest znacznie bardziej odporny na zmiany klimatu niż lód morski z Arktyki.Naukowcy z University of Reading przeanalizowali zapiski z ekspedycji Scotta, Shackeltona i von Drygalskiego, dzięki czemu dowiedzieli się, jaki był zasięg lodu morskiego na przełomie XIX i XX wieku
![](/media/lib/261/n-homeopathy-838ea9a59243b916f1a4ffb60efa6d26.jpg)
Nowe przepisy zaszkodzą rynkowi środków homeopatycznych?
28 listopada 2016, 09:31Amerykańska Federalna Komisja Handlu (FTC) opublikowała raport, w którym czytamy, że reklamy produktów homeopatycznych powinny spełniać te same standardy odnośnie stwierdzeń padających w reklamie, co inne towary, których producenci twierdzą, że ich zażywanie jest korzystne dla zdrowia